Fotografie is een kunst. Ik herinner me mijn grootvader die tijdens familieuitstapjes in Ondenval onze avonturen filmde, of mijn tante Kris die steevast elk belangrijk moment vastlegde om nadien in haar eigen doka de foto’s te ontwikkelen. Papa en mijn zusjes zijn ook gebeten door de fotografiemicrobe. Fotografie is een weergave van de werkelijkheid, of een herinnering.

De voorbije jaren is er heel wat beeldmateriaal gemaakt in de kampen. Een foto kan een verhaal vertellen, een gevoel opwekken, blijven hangen in je gedachten of je nooit meer loslaten. Het helpt je om in te zamelen, om te sensibiliseren, of om vrienden op de hoogte te brengen van de situatie van hun vrienden in het kamp.

Foto’s in transitkampen zijn niet altijd even onschuldig. Zo vragen we altijd eerst toestemming als we een foto willen maken en leggen we uit wat de impact kan zijn op een later asieldossier.

Ik zag veel foto’s passeren, maar enkelen staken er met kop en schouder bovenuit. Het is me een ware eer dat ik ze mocht toevoegen aan het boek Jungle. De selectie was hard want ik kon ze niet allemaal toevoegen. Daarom wil ik via deze pagina de fotografen en hun werk niet alleen in de kijker zetten maar ook in de bloemetjes.

Jelle De Potter

http://www.jelledepotterphotography.be/

  

Griet Dewijngaert

http://www.grietdw.com/

Wij zijn niet alleen collega’s aan de KU Leuven maar ook goede vriendinnen ! In elk kamp van Grande-Synthe is ze geweest om de situatie te vereeuwigen. Ook als de familie Shino met hun pasgeboren baby in het asielcentrum in Lubbeek zat was ze van de partij. Samen met haar vriend heeft ze portretten gemaakt van mensen op de vlucht. De foto’s werden onmiddellijk ter plaatse afgedrukt. Ze is mijn favoriete fotograaf!

Jordi Oliver

http://www.jordioliver.com/

Jordi Oliver is an amazing freelance photographer from Barcelona, Spain. (Therefore I write in English.) He teached me about the photographer as a human being with a big heart taking the pictures. These are not just photographs, each snapshot is an impression and a feeling. He is passionately engaged and his mission is to talk about the injustice in the jungles in the Northern of France and the vulnerability of each human being. The picture of the boy with his eyes closed is the son of Bala, the translator from Iraq. This family has a special place in my heart.

Hier zie je me met zijn zusje in camp de la linière. Wanneer we op de thee gingen bij hen serveerden ze do ghazal thee, zonder twijfel mijn absolute favoriet! Bij gebrek aan een dienbord serveerden ze de glazen thee op een frisbee. Dat was grappig.

Jean-Yves Leblon – Jyl Photographer

https://www.facebook.com/Jyl.Photographer/

Jean-Yves is an amazing photographer based in Brussels. He was in the jungle in camp Basroch where he witnessed and captured the faces of refugees who did their best to survive in these harsh conditions. ‘I read on Facebook that the first impression was the smell and the dirt but for me the thing that was the most striking is to hear one refugee out of two greeting me and smiling because of the fact that some people do care about them. ‘ he said.

François De Ribaucourt

http://www.deribaucourt.com/

Marie-Claire Verkouteren

Een vrijwilliger met het hart op de juiste plaats!